Разнообразието от покривни материали, предлагани днес, е много голямо. Има огромно разнообразие от всякакви покривни материали, произведени от различни компании, рекламите на които са много трудни за разбиране от неопитен потребител. Всяка компания ще рекламира своя продукт по такъв начин, че техният продукт да е най-добрият. Как да разберем цялото разнообразие, да намерим наистина подходяща опция за траен висококачествен материал (покрив), който отговаря на добрия дизайн, отговаря на международните стандарти за качество и е устойчив на атмосферни влияния. Нека се опитаме да подчертаем няколко вида покриви, които заслужават внимание – това са  естествени керемиди  (керамични и цименто-пясъчни), метални керемиди и битумни керемиди.

Плочката е разделена на циментово-пясъчна и керамична.

Последният се прави от всякакви глинени съставки, които след това се изпичат, за да се получи най-трайният и висококачествен продукт. Срокът на експлоатация на такива плочки е повече от сто години. Добра звукоизолация на покрива, един от най-старите видове екологични покривни материали. Недостатъците на това покритие включват високата цена на самата керемида, голямото й тегло, изискващи подсилена система от греди и решетка, което също води до увеличаване на цената на самия покрив.

Цименто-пясъчните плочки се произвеждат от висококачествени естествени суровини. Основните компоненти са измит пясък, цимент без добавки, оцветители и вода.

Подобно на керамичните, циментово-пясъчните плочки са естетически приятни във всяко отношение, тъй като имат голямо разнообразие от модели и цветове.

Недостатъците на това покритие могат да се отдадат и на голямото тегло на продукта, по-малко от експлоатационен живот на керамичните плочки не повече от 50 години.

Металните  покриви са най-разпространеният вид съвременен покривен материал днес. Състои се от покривен листов материал: поцинкована, медна или алуминиева ламарина, върху която са нанесени грунд, антикорозионни и бояджийски слоеве. Разделя се според материала, от който е направен, съответно: поцинковани, медни и цинково-алуминиеви метални плочки. Предимството на този материал е ниско тегло, висока якост, пожароустойчивост, лекота на монтаж и добър естетичен външен вид, напомнящ керамични плочки.

Композитната метална керемида е покривен материал, направен от щампован стоманен лист, който е покрит с алуминий. Външният вид имитира естествени керамични плочки и се състои от декоративно покритие на основата на минерален гранулат. Предимствата на металните и композитните метални плочки комбинират всички най-добри характеристики на това покритие. В същото време е необходимо да се подчертае много ниското тегло, висока якост, пожароустойчивост, лекота на монтаж и добър естетичен външен вид, напомнящ керамични плочки.

Когато избирате посочения материал, трябва да обърнете внимание на дебелината на метала и дебелината на полимерното покритие. При стриктно спазване на изискванията за монтаж на покрива (монтаж на пароизолация, хидро бариера и шумоизолиращ слой), вашият покрив ще издържи много години.

Съществуват и други видове покривни материали, като ондулин и поливинилхлоридно покритие, чийто експлоатационен живот не надвишава пет години; такива покрития не са подходящи за покриване на къща.